Afschaffing OV-kaart eist nieuwe spelregels

/

Niet alleen de afschaffing van de basisbeurs, maar ook de voorgenomen vervanging van de OV-kaart door een kortingskaart eist nieuwe spelregels voor universiteiten en hogescholen. Dat blijkt uit een vragenlijstonderzoek dat de redactie van het actualiteitenprogramma EenVandaag (5/11/2012) heeft uitgevoerd onder 1725 w.o.- en hbo-studenten. Meer dan 60% van de respondenten verwacht dat ze om financiƫle redenen colleges zullen verzuimen als de gratis OV-kaart wordt afgeschaft. Uiteraard zou dat percentage nog veel hoger uitvallen als men alleen naar de thuiswonende studenten zou hebben gekeken. Zij konden tot nog toe immers vijf dagen per week gratis naar hun onderwijsinstelling (of naar hun stageadres) forenzen, terwijl ze dat in de toekomst (met korting) uit de eigen portemonnee moeten betalen. Voorbeeld: een student woont bij zijn ouders in Utrecht en forenst vier dagen per week naar de TU Eindhoven. Ook al krijgt hij 40% korting, gaat hem dat elke maand toch 246 euro kosten. Als hij daarentegen slechts drie dagen per week hoeft te forenzen, is hij maandelijks 61 euro minder kwijt.
Wat heeft dit met spelregels te maken? Dat universiteiten en hogescholen het niet langer kunnen maken om forenzende studenten voor een paar uur per dag naar college te laten komen! Afschaffing van de OV-kaart heeft zijn weerslag op de zorgplicht van de onderwijsinstellingen. Thuiswonende forenzen mogen van hen verlangen dat hun collegerooster geconcentreerd wordt in een beperkt aantal onderwijsdagen. Zeg: in een onderwijsrooster van minimaal vijf en maximaal zes contacturen per weekdag.
EenVandaag heeft tevens 600 scholieren ondervraagd. Zij kondigen aan dat ze bij hun studiekeuze meer rekening zullen houden met de reiskosten als de gratis OV-kaart wordt afgeschaft. Onze thuiswonende student uit het voorbeeld gaat liever, dichtbij huis, Natuurkunde in Utrecht studeren dan met een kortingskaart naar Eindhoven te forenzen om daar de opleiding Technische Natuurkunde of Werktuigbouw te doen. Inmiddels hebben ruim 48.000 scholieren en studenten een petitie ondertekend tegen de afschaffing van de OV-kaart voor w.o.- en hbo-studenten.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

2 reacties op “Afschaffing OV-kaart eist nieuwe spelregels”

  1. In een interview met Rutger Bregman (Volkskrant 2/1/2013) bepleit hoogleraar Jan Derksen de afschaffing van de hoorcolleges: zet die maar op internet, zodat studenten die in hun eigen tijd kunnen beluisteren. Hij legt geen verband met de afschaffing van de OV-kaart, maar zijn idee zou wel in een dergelijke ontwikkeling passen. Of zou dan tegelijkertijd ook het karakter van deze werkvorm op de helling moeten, om de effectiviteit ervan te verhogen? Kom je dan in de buurt van de MOOC’s terecht? Nee, een crucuale vraag blijft hoeveel uur per week gereserveerd moeten worden voor wekelijks face-to-face contact met docenten en medestudenten. Zelfstandig studeren is prima, maar je kunt het niet op je dooie eentje. In dat opzicht draaft professor Jan Derksen door, als een wereldvreemde studeerkamergeleerde.

  2. Science Guide (31/5/2013) biedt een korte historie van de OV-studentenkaart. Inmiddels voorspellen Ingewijde Kringen dat de kaart gehandhaafd zal worden, niet alleen als wisselgeld om de afschaffing van de basisbeurs in het Parlement aanvaard te krijgen, maar ook om de Nederlandse Spoorwegen van de financiële ondergang te redden (Science Guide 3/6/2013).