Vorige week belandden twee 14-jarige meiden (derde klas VWO) tijdens een werkweek door overmatig drankgebruik in een Hongaars ziekenhuis. De school schrok zich blauw. In haar lokale huisregels 2007/2008 staat niets over het gebruik of bezit van alcohol en drugs. En tijdens werkweken is het überhaupt lastig de leerlingen in toom te houden (Scoolonline 25/3/2005a); voor de bovenbouw beperkte men zich in het verleden tot een verbod op sterke drank (25/3/2005b). Deze week heeft de school stante pede scherpe regels afgekondigd. Die waren op 8 april door de Medezeggenschapsraad goedgekeurd, maar zouden blijkbaar pas met ingang van volgend schooljaar van kracht worden. ‘Eén ding is duidelijk’, verklaart de voorzitter van de centrale directie kordaat, ‘wij willen een alcohol- en drugsvrije school zijn. Daar hebben wij met elkaar regels over afgesproken en die leven we na.’ Maar die werkweken blijven natuurlijk een probleem. ‘Je zou kunnen denken aan het opstellen van een code waarin je verklaart dat je geen alcohol gebruikt’, mijmert de locatiedirecteur, ‘of protocollen om je niet te laten verleiden om alcohol te gebruiken.’
Merel van Leeuwen (De Pers 9/12/2008) doet verslag van haar gesprek met kinderarts Nico van der Lely: onze jeugd zuipt zich dom. Hij werkt aan de alcoholpolikliniek van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. ‘Een 14-jarige vwo’er die met vergiftigingsverschijnselen in een ziekenhuis belandt, kan er als vmbo’er weer uitgaan.’
Zij-instromer Ferry Haan (De Volkskrant 17/12/2008) vraagt zich af waarom alcohol op door de school georganiseerde feesten is toegestaan, terwijl coffeeshops rond scholen in rap tempo worden gesloten. Merkwaardig eufemisme trouwens, dat we van koffiekamers en -winkels spreken terwijl we alcoholische gelagkamers en drugshops bedoelen! Maar die puriteinse Amerikanen overdrijven ’t weer een beetje door zelfs een normale apotheek een drugstore te noemen.
Terug naar Ferry Haan. Hij vindt het dus een goed idee dat er door of namens de school geen alcohol aan minderjarigen wordt verstrekt. Het werkelijke probleem ligt volgens mij dieper. Veel mensen nemen hun toevlucht tot alcohol en drugs om op de been te blijven tijdens langdurige, nachtelijke feesten. Ik probeer maar een stelling: een alcohol- en drugsvrije school behoort zich wat feesten betreft tot thé dansants te beperken.
Rein Bijlsma (Wauwel 9/6/2009) mijmert over het nachtbraken van zijn dochters en over het feit dat dit door zijn school wordt aangemoedigd: eenmaal per maand wordt op woensdagavond een schoolfeest georganiseerd. Hij vermeldt niet of op die feesten alcohol wordt geschonken.
De Onderwijsnieuwsdient.nl heeft vandaag een persbericht van de Gemeente Amersfoort opgepikt. Men streeft daar naar alcoholvrije scholen (en meer in het bijzonder naar alcoholvrije schoolfeesten). Dit past in haar beleid gericht op het terugdringen van de alcoholconsumptie van jongeren. Men mikt daarbij niet alleen op de leeftijdsgroep onder 16 jaar, maar ook op de bestrijding van overmatige alcoholconsumptie van jongeren tussen 18 en 25 jaar.
Update: Trouw (18/6/2009) bericht dat ook de Gemeente Den Haag het schenken van alcohol op schoolfeesten (en überhaupt op scholen?) gaat verbieden.
Update: Hanneloes Pen (Parool 28/11/2009) bericht dat drie Amsterdamse middelbarescholen geen alcohol meer verkopen op schoolfeesten. Zie ook haar Paroolartikel verschenen op 10/12/2009.
Ferry Haan (Volkskrant 21/10/2009) wijdt een column aan (al dan niet) alcoholische schoolfeesten, gevolgd door een lange lezersdiscussie.
Het Aletta Jocobs College (Hogezand) organiseert een werkweek in Berlijn voor leerlingen uit de bovenbouw VWO. Daarmee kunnen ze internationaliseringspunten voor hun schoolexamen verdienen. Dit jaar is er een rel ontstaan (Dagblad van het Noorden 19/10/2010). Acht leerlingen zijn voortijdig naar huis gestuurd omdat ze samen een fles whisky soldaat hadden gemaakt. Dat is, afhankelijk van het flesvolume, maximaal twee glazen de man.