De Leidse rechtenstudente Moniek de Graaf moest 225 euro boete betalen omdat ze zich te laat had ingeschreven voor drie tentamens (Spits 15/1/2014). Ze vergat op Voltooien te drukken toen ze, ruim op tijd, de digitale inschrijfprocedure had doorlopen. Ja zo gaat dat, reageert een woordvoerder van de VSNU, het staat faculteiten vrij zo’n boetesysteem te hanteren. Nee, dat is in strijd met de wet, zegt de Onderwijsinspectie (HOP/TUDelta 15/1/2014). Maar hoe zit het dan in Nijmegen, vraagt ANS (16/1/2014): de Radbouduniversiteit legt geen boetes op maar vraagt een (kostendekkende) bijdrage in de kosten van te late aanmelding. Een soort schadevergoeding dus. Over de rechtmatigheid daarvan gaat de Onderwijsinspectie zich nog beraden. Dat kan dan door de minister worden verwerkt in haar beantwoording van de kamervragen die door de PvdA’er Mohandis gesteld zijn (Ad Valvas 16/1/2014).
Als ik kamervragen moest stellen, ging het vooral over de toezichthoudende rol van de Onderwijsinspectie. Zij beschikt ongetwijfeld over een wekelijkse knipselkrant en had dus allang kunnen weten dat sommige instellingen de wet aan hun laars lappen (Mare 5/9/2012). Hoe komt het dat zij pas wakker wordt als een student de publiciteit heeft gezocht?
3 reacties op “Boete voor late tentameninschrijving”
schreef:
Als we zo’n boetesysteem zouden aanvaarden, dan is het hek van de dam, stelt kamerlid Harm Beertema in Ad Valvas: “Dan kun je wel bezig blijven. Er zijn altijd wel dingen te verzinnen waar je een boete voor kunt geven.” Bijvoorbeeld voor de deelname aan een tentamen waar de student zich niet genoeg op heeft voorbereid. Nee, dat is natuurlijk geen boete, maar een bijdrage in de kosten van de herkansing. Ik zuig dit voorbeeld niet helemaal uit mijn duim. Zie het tarievensysteem van de Open Universiteit, maar dat systeem is dan ook gebaseerd op de diensten die daadwerkelijk door de student worden afgenomen. De reguliere universiteiten en hogescholen bieden daarentegen een all-inclusive cruise, tegen betaling van het jaarlijkse collegegeld.
UPDATE: Hebbes! Ik heb een voorbeeld gevonden van een mbo-opleiding die een boete heft voor de deelname aan herkansingen. Maar het zou natuurlijk een particuliere opleiding kunnen zijn, dus niet een opleiding die door de overheid bekostigd wordt.
schreef:
Hier zijn de kamervragen van Mohammed Mohandis (PvdA) en Jasper van Dijk (SP).
UPDATE I: Het antwoord (11/3/2014) van de minister op de vragen van Mohandis: nee, er mogen geen kosten of boetes in rekening worden gebracht. Volgende vraag: betekent dit dat studenten de onverschuldigd betaalde penningen kunnen terugvorderen?
UPDATE II: Doch een woordvoerder van de Onderwijsinspectie komt met een cryptische reactie op de ministeriële wetsuitleg: “Als wij signalen krijgen van studenten, gaan we handhavend optreden, maar niet elke klacht is een signaal voor mogelijk onrechtmatig gedrag” (DUB 12/3/2014).
UPDATE III: Ook de kamervragen van Jasper van Dijk zijn beantwoord (17/3/2014). Onverschuldigde betalingen kunnen volgens de minister worden teruggevorderd. Verder zal de minister de Onderwijsinspectie vragen naar het zwartboek van de studentenorganisatie ISO te kijken.
schreef:
De Leidse rechtenfaculteit licht haar boetesysteem toe (Mare 23/1/2014). Helemaal eerlijk is die toelichting niet: als zij de late inschrijvers niet zou toelaten tot het tentamen, zou zij zichzelf ernstig in de vingers snijden, want de resulterende studievertraging zou haar rendementscijfers drukken.
UPDATE: Nogmaals, het faculteitsbestuur is zich van geen kwaad bewust, maar het wil best over alternatieven praten (Mare 27/2/2014).