College van Beroep voor het Hoger Onderwijs

/

Het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs (CBHO) heeft gisteren uitspraak gedaan in de zaak die Adriaan ter B. had aangespannen tegen de Radboud Univer­siteit. Ter B., bestuurslid van de actiegroep Liberalisatie Softdrugs Wetgeving (LSW), wilde zich als student inschrijven bij de Nijmeegse opleiding Farma­ceutische Weten­schappen. De faculteit weigerde hem, omdat toelating van iemand die kennelijk tot het drugscircuit behoort, schadelijk is voor de reputatie van de opleiding en van de farma­ceutische beroepsgroep. Het CBHO heeft de faculteit in het gelijk gesteld. Zoals bekend heeft het College in eerdere procedures eveneens de kant van weiger­achtige faculteiten gekozen. Men herinnert zich de zaak van de twintigjarige Fernando C. (Bond ter Bevordering van het Stierenvechten) tegen de Utrechtse faculteit Dier­geneeskunde en het beroep van Mariëlle de Gans (auteur van de pornografische best­seller) tegen de Universiteit Leiden, die haar niet tot de opleiding Geneeskunde wilde toelaten. Vorig jaar kreeg ze nogmaals nul op het rekest, toen de masteropleiding Vrouwenstudies (UvA) haar de toegang ontzegde.
Minister Plasterk (PvdA) heeft verheugd op de uitspraak gereageerd (Mare 19/6/2008): volgens hem is het een alleszins redelijke eis van opleidingen in het Nederlandse hoger onderwijs dat aspirant-studenten een Verklaring omtrent het Gedrag kunnen overleggen en in alle opzichten een onbesproken levenswandel hebben. Gefluisterd wordt dat hij ook een groot voorstander is van het Duitse examen­systeem, waar leerlingen eindexamencijfers krijgen voor Vlijt, Netheid en Gedrag.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

Eén reactie op “College van Beroep voor het Hoger Onderwijs”

  1. Hierbij een eerste reactie geplaatst op Rechtenforum.nl.
    Verder laat de betrokken student in een persbericht (20/6/2008) weten dat hij in de uitspraak van het CBHO en in krantenberichten ten onrechte als pedoseksueel wordt neergezet. We zijn hier dus getuige van een postmodern staaltje van heksenvervolging.