Collegegeld

/

Het Bundesverwaltungsgericht, de hoogste bestuursrechter in Duitsland, heeft geoordeeld dat de invoering van collegegeld niet onrechtmatig is. Dat bericht Der Tagesspiegel (30/4/2009). Sinds 2006/07 wordt in het hoger onderwijs van de deelstaat Nordrhein-Westfalen collegegeld geheven: 1000 euro per jaar. Studenten hadden daartegen protest aangetekend omdat het in strijd zou zijn met het grond­wettelijke recht op onderwijs. De rechters oordelen echter dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs bij dit tarief niet in gevaar is, aangezien er aan minder­draagkrachtige studenten goede leenfaciliteiten worden geboden. Inmiddels moeten studenten in vijf Duitse deelstaten collegegeld betalen.
Volgens de meest recente OECD-statistieken (p.61) is de deelname aan het hoger onderwijs alleen in Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland gratis, alsmede in Polen en TsjechiĆ« (peiljaar 2004/05). Het hoogste tarief wordt gerekend in het Verenigd Koninkrijk. Daar betalen undergraduate studenten 3500 euro per jaar (anno 2008/09), maar een verhoging naar maximaal 5600 euro wordt serieus over­wogen. Nederland is tweede in de ranglijst met 1620 euro per verblijfsjaar (tarief 2009/10).

Wil je reageren op dit blogbericht? Schrijf dan een reactie op je eigen site en stuur een trackback naar https://onderwijsethiek.nl/onderwijs/collegegeld/trackback/.