Commencement Speech 2009 at Tulane

/

Het is mei, bijna juni. Tulane University (New Orleans) heeft haar Commencement al lang en breed achter de rug. Op donderdag 12 mei om 16 uur begon de grote plech­tigheid waar de gediplomeerden van de undergraduate schools werden uitgeluid. Op vrijdag en zaterdag volgden de afzonderlijke ceremonies voor de gediplomeerden van de graduate schools.
Op Nederlandse universiteiten wordt het academisch jaar plechtig geopend. Studen­ten en docenten worden feestelijk ingehaald in het paleis der wetenschap. Maar in Amerika gaat dat precies andersom. Commencement is de initiatie-rite waarmee de gediplomeerden worden toegelaten tot de volwassen maatschappij. De nieuwbakken academici worden welkom geheten door iemand die het vĂ©r geschopt heeft in het leven, al dan niet voorzien van academische titulatuur.
De Huffington Post publiceerde onlangs een videofilmpje van de Tulane Commence­ment Ceremony 2009. Zoals elk jaar vond de plechtigheid in de Louisiana Superdome plaats. De Commencement Speech werd ditmaal gehouden door Ellen DeGeneres, de TV-ster die in New Orleans is geboren en opgegroeid. Uiteraard werd ook de orkaan Katrina gememo­reerd, die september 2005 toesloeg, net toen de gefĂȘteerde bachelors aan hun studie waren begonnen. De Superdome is het stadion waar vele inwoners van New Orleans na de Katrina-ramp werden opgevangen.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.