De aanval op een Teaching Assistant

/

Het U.S. Supreme Court heeft onlangs beslist dat het homohuwelijk in Wisconsin moet worden toegestaan, maar één op de drie kiezers is er fel op tegen. Deze controverse verdeelt ook de gemoederen binnen de rooms-katholieke Marquette University. LGBT-studenten zijn er van harte welkom, maar same-sex marriage is voor vele docenten en studenten een brug te ver. Twee weken geleden schreef John McAdams (hoofddocent Politicologie) bijvoorbeeld een giftig stuk op zijn blog Marquette Warrior. Hij nam een PhD-studente Filosofie op de korrel, die als Teaching Assistant (TA) een scheve schaats zou hebben gereden in haar werkcollege van de undergraduate cursus Theory of Ethics. Op de website van Inside HigherEd wordt het hele verhaal uit de doeken gedaan.
De TA behandelde een stelling uit de rechtvaardigheidstheorie van John Rawls: de Staat moet de vrijheden van zijn burgers niet beknotten zolang de vrijheden van andere burgers niet geschaad worden. Kunnen jullie voorbeelden noemen van wat Rawls bedoeld heeft? Student X opperde: als homo’s niet met elkaar mogen trouwen? Okay, zei de TA, dat lijkt me een goed voorbeeld, maar misschien hebben jullie nog andere voorbeelden? Ze had duidelijk geen zin om de rest van de werk­collegesessie aan dit hete roomse hangijzer te spenderen, inzake het heilige sacrament van het huwelijk en het gezin als hoeksteen van de samenleving. Na afloop van het werkcollege sprak student Y haar daarop aan. Zij verdedigde haar handelwijze onder meer met het argument dat een dergelijke discussie zou kunnen uitmonden in kwetsende uitlatingen jegens eventueel aanwezige LGBT-studenten. Het gesprekje werd abrupt beëindigd toen haar bleek dat student Y stiekem de microfoon van zijn smartphone had openstaan. En inmiddels is duidelijk geworden dat Y, kennelijk een conservatieve actievoerder, zijn geluidsopname aan geestverwant McAdams heeft doorgespeeld om de linkse machinaties van die verdomde liberals aan de kaak te stellen. En deze publiceerde op basis van de geluidsopname een giftig stuk om de Teaching Assistant mores te leren. Welke mores eigenlijk?
Lees verder … (PDF)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

Eén reactie op “De aanval op een Teaching Assistant”

  1. De Chronicle H.E. (6/7/2018) geeft een update. McAdams werd ontslagen en hij startte een procedure bij de rechtbank met het argument dat de universiteit zijn academische vrijheid had geschonden. Hij kreeg nul op het rekest, maar daartegen ging hij in beroep. De hogere rechter stelde hem in het gelijk. Zie ook FIRE (6/7/2018) en Inside Higher Ed (9/7/2018).