Twee schooldirecteuren hebben gisteren een ‘Manifest van de No Nonsens School’ gepubliceerd. Volgens Reinier Bos en Frank Voskuilen moeten basisscholen zich meer op hun kerntaken concentreren. Ze moeten dus prioriteiten stellen in de nagestreefde leer- en vormingsdoelen. In de tweede plaats moet men de beschikbare schooluren zuiniger gebruiken. Men moet dus durven snijden in al die ‘onzin-activiteiten’ die men leerlingen pleegt voor te schotelen. Het gaat erom het aandeel van de effectieve leertijd (netto time-on-task) te vergroten, zowel in uren per week als in minuten per uur. In de derde plaats moet men ervoor zorgen dat de effectieve leertijd optimale leerwinst genereert: kunnen de gestelde leerdoelen niet op efficiĆ«nter wijze bereikt worden? In de vierde plaats noemen de auteurs activiteiten onzinnig als deze voor de leerkrachten teveel voorbereidingstijd kosten en hun reguliere taken daardoor in de knel komen.
Bron: nieuwsbericht VOS/ABB (26/10/2010).
3 reacties op “De no-nonsense school”
schreef:
Er staan een aantal prima punten in dit manifest. Volgens mij is het doel van dit stuk dan ook: laten we alsjeblieft even kritisch naar onszelf kijken.
Vooral alle organisaties die denken slim te zijn en hun vormingsdoelen maar op het onderwijs af willen schuiven zijn mij een doorn in het oog.
Maar onderwerpen als Sinterklaas, juffendag, Pasen worden door de echt goede meesters en juffen (ook) gebruikt om de leerlingen betrokken te krijgen en oa. betekenisvolle taal, schrijf, en rekenlessen te geven.
Als het over effectieve leertijd en leerwinst gaat lijkt het me trouwens ook belangrijk om stil te staan bij het klassenmanagement en de didactische vaardigheden van de leraar. Want daar valt zeker nog heel veel winst behalen.
schreef:
[…] scholen zich in hun activiteiten aan tijdverspilling schuldig? Vorige week werd een manifest van de No Nonsens School gepubliceerd. Dat ging over het schrappen van ‘onzin-activiteiten’ op de basisschool: […]
schreef:
[…] afgelopen weken kwam de No Nonsens School in het nieuws. Zouden we dat idee ook op universiteiten kunnen toepassen? Ik stel de volgende […]