Vier jongens van 15 en 16 jaar brachten eind september een nacht in een politiecel door. Tegen hen was door twee ouders aangifte gedaan wegens bedreigingen en pesterijen van leerlingen uit hun VMBO-klas. De school, de Christelijke Scholengemeenschap Het Noordik in Almelo, heeft (vervolgens?) eveneens aangifte gedaan. Waarom heeft dit bericht de krant gehaald? Omdat men in het algemeen ervan uitgaat dat een school een zelfregulerend pedagogisch systeem is. Ongewenst gedrag van leerlingen wordt door de school zelf aangepakt. Zo werkt Het Noordik met een pestprotocol dat door elke klas wordt opgesteld en ondertekend (Wegwijzer p.8). Waar nodig wordt de klassementor, de vertrouwensdocent of de locatieleiding ingeschakeld. En eventueel worden interne tuchtmaatregelen genomen. Het bericht heeft nieuwswaarde omdat de mechanismen van zelfregulatie in dit geval niet hebben gewerkt. De ouders geloofden er blijkbaar niet in en meenden hun toevlucht te moeten zoeken bij de Sterke Arm van Vadertje Staat. Maar het Openbaar Ministerie te Almelo heeft inmiddels laten weten dat men liever heeft dat de school zelf vanuit haar pedagogische opdracht naar een oplossing zoekt, zodat het O.M. de zaak kan seponeren. Anders dan de betrokken ouders, wil het O.M. de pedagogische problemen dus liever niet juridiseren.
Bron: De Telegraaf 2/10/2008; TC Tubantia 2/10/2008.
3 reacties op “De school als zelfregulerende gemeenschap”
schreef:
Dit jaar deed Het Noordik al eerder aangifte tegen een leerling (TC Tubantia 15/4/2008). Het ging toen om ernstige smaad jegens een leraar van de VMBO-locatie Vroomshoop. De politie sprak zelfs van het dreigen met moord, maar de school zelf nam die dreiging niet serieus. Het wachten is op het volgende politiële incident rond deze christelijke scholengemeenschap, bijvoorbeeld: ‘Ouders doen aangifte tegen school wegens discriminerend hoofddoekverbod.’
schreef:
TC Tubantia (10/10/2008) bericht over het vervolg.
schreef:
Ziehier een verwante casus (Dagblad van het Noorden 30/10/2008), met dien verstande dat hier het slachtoffer van pesterij vervolgd wordt. Emmens meisje van dertien bedreigt een twaalfjarig klasgenootje dat haar de vorige dag ernstig gepest/beledigd had, met het doel het pesten/beledigen te doen ophouden. Ze gebruikt daartoe het vuurwerkpistool van haar vader. Dat apparaat dient voor het afschieten van gillende keukenmeiden. Het is in het naburige Duitsland vrij verkrijgbaar, maar geldt in Nederland als verboden vuurwapen. De school belt de politie, waarna de bedreigde klasgenote zelf eveneens aangifte heeft gedaan. Vermoedelijk op verzoek van de politie, want met een aangifte staat Justitie sterker bij de vervolging van het misdrijf. Het verhaal vertelt niet of de school ook zelf nog maatregelen tegen de jeugdige pestster of bedreigster heeft genomen. Evenmin wordt verteld of tegen de pestster aangifte wegens belediging is gedaan; zij had het meisje van dertien voor hoer en sletje uitgemaakt.