Driekwarts broek

/

Buitentemperatuur 25 graden. Mag zij in deze outfit voor de klas, en haar partner ook? Ze lopen beiden in driekwarts broek, maar zij ziet er veel verzorgder uit dan hij. Op 25 mei 2010 heeft de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) een docent gelijk gegeven, die het discriminerend vindt dat mannen ’s zomers op school in lange broek moeten verschijnen terwijl zijn vrouwelijke collega’s wel een capri mogen dragen. Volgens de desbetreffende middelbare school behoren leraren het goede voorbeeld te geven en zich correct en representatief te kleden, zoals ‘white-collar workers’ in onze maatschappij betaamt. In de personeelsregels is een driekwart broek voor mannen uitdrukkelijk als onprofessionele vrijetijds- of vakantiekleding aangemerkt, evenals een naveltruitje voor vrouwen. Volgens de CGB mag de school wel kledingvoor­schriften voor haar personeel stellen, maar mag zij representativiteit niet afmeten aan de blootheidsgraad van het mannelijke onderbeen. De CGB sluit dus niet uit dat mannen tijdens de zomermaanden ook in driekwarts broek representatief gekleed kunnen gaan. Zoals de man met die blauwe shirt? Ook deze IKEA-man kan er misschien mee door, evenals die Spiegelman, maar mij dunkt dat hun sportschoenen toch te weinig representativiteit uitstralen.
Wat me trouwens opvalt is dat de school in kwestie uitsluitend van haar leraren en leraressen eist dat hun kleding ver­zorgd en representatief is en dat zij geen be­perkingen stelt aan de mate waarin ze hun seksuele charmes accentueren (strakke broek, decolleté, hoge hakken, haardracht, nagels, voeten). Zo hebben Tilburgse wetenschappers aannemelijk gemaakt dat vrouwelijke leerlingen slechter presteren op een wiskundetoets als ze vooraf met rolbevestigende plaatjes van seksueel aan­trekkelijke vrouwen geconfronteerd worden (De Volkskrant 9/6/2010). In een volwassen arbeids­omgeving acht men het aanvaardbaar dat mannen en vrouwen professioneel gebruik maken van hun seksuele charmes. Maar men kan zich afvragen of de professionele docent in een taakgerichte klas niet alleen de vrijetijdscultuur maar ook het spel der seksen enigszins buiten de deur moet houden.
Tag: Taakgerichte schoolcultuur

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

2 reacties op “Driekwarts broek”

  1. Taalkundig erratum: De kop is fout. Men spreekt van een driekwartsmaat maar van een driekwartbroek (zonder s en zonder spatie). Over het woordgeslacht van de blauwe shirt ben ik eigenwijs, want deze blauwe shirt is geen Nederlands shirt (het blauwe sporthemd) maar een vernederlandst overhemd (the blue shirt).

  2. […] spreekt zich er evenmin over uit. Ik herinner me wel CGB-uitspraken dat mannelijke werknemers driekwartbroeken (en bijvoorbeeld oorringetjes) mogen dragen waar dat aan hun vrouwelijke collega’s is […]