Fouad heeft een autistische functiebeperking

/

Maandag 30 september 2024 was de vierde voorberei­dende zitting van het strafproces tegen Fouad L. Hij wordt verdacht van een drievoudige moord, gepleegd op 28 september 2023. Op de derde zitting, in juli, maakte het OM bekend dat de Rotterdamse geneeskundestudent bij het aanvankelijke politieverhoor had verklaard waarom hij zijn misdaad had begaan: “Ik was extreem boos op het Erasmus MC. Ik heb al mijn studiepunten [van de masteropleiding behaald], maar ze [d.w.z. de examencommissie] willen mij [op grond van een justitiële antecedenten­rapportage] geen diploma geven. Ik kom niet vooruit en niet achteruit. Ik kan op mijn 32ste geen nieuwe studie doen, ik heb geen baan [althans niet meer, want de werkgever wilde vóór indiensttreding het diploma zien] en straks ook geen huis [want binnenkort volgt huisuitzetting wegens huurschuld].”
Op de recente, vierde zitting heeft het OM meer licht geworpen op de psychische gesteldheid van de verdachte (zie Bijlage I). Donderdag 26 sep­tember bracht het Pieter Baan Centrum (PBC) namelijk de rapportage van het forensische observatieonderzoek uit. De gedragsdeskundigen concluderen dat Fouad behept is met een stoornis in het autistisch spectrum. Die indruk bestond ook al bij de Rotterdamse faculteit waar Fouad Geneeskunde studeerde: zij gaven hem het etiket Asperger (hoogbegaafd doch autistisch). Dat vertelde Fouad op het discussieplatform 4Chan (5/6 augustus 2023). Fouad karakteriseerde zichzelf als introvert. Naar eigen ervaring kon hij door zijn hoge intelligentie moeilijk aansluiting bij anderen vinden. Hij wilde na zijn basisartsexamen medisch onderzoeker worden.
Het PBC acht de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar en geeft de rechtbank het advies hem, behalve de eventuele gevangenisstraf, TBS met dwangverpleging op te leggen. De PBC-rapportage is niet openbaar. We komen dus niet te weten hoe de autistische functiebeperking volgens de gedragsdeskundigen van invloed is geweest op de daden van de verdachte. Het is zeer denkbaar dat Fouad L. niet goed kan omgaan met over­belasting en stress. In dat geval zou het OM moeten onderzoeken, in de maanden die resteren tot het strafproces (zie Bijlage II), welke stress­factoren bij Fouad in het spel zijn geweest. Bij het bepalen van de strafmaat zouden deze factoren ook als verzachtende omstandigheden kunnen worden meegewogen. In Bijlage III wordt geïnventariseerd uit welke bronnen het OM kan putten bij dat onderzoek, waaronder de negentien blog­berichten die ik tot nu toe aan “de zaak-Fouad-L” gewijd heb.
Maar laten we eerst samenvatten wat wij als buitenstaanders tot nu toe te weten zijn gekomen. Bij gebrek aan andere gegevens moeten we daarbij zwaar leunen op de gegevens die Fouad zelf heeft aangeleverd (discussieplatform 4Chan) en op het Reflectierapport casus Fouad L.
Lees verder … (PDF)

Wil je reageren op dit blogbericht? Schrijf dan een reactie op je eigen site en stuur een trackback naar https://onderwijsethiek.nl/onderwijs/fouad-heeft-een-autistische-functiebeperking/trackback/ of stuur je reactie per e-mail en vermeld daarbij de permalink van ons bericht (HTML-codes zijn toegestaan).

3 reacties op “Fouad heeft een autistische functiebeperking”

  1. In Bijlage III (§ 1.5) staat vermeld dat de faculteit Geneeskunde een eigen reflectieopdracht op de schouders had genomen. Tessa Hofland (Erasmus Magazine 26/9/2024) vroeg aan de vicedecaan Maarten Frens hoe het daarmee staat: ‘De vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren’, zegt Tessa, ‘en wat de opleiding had kunnen doen, spelen nog steeds. [De faculteit en] het Erasmus MC werkt aan een eigen reflectie over de gebeurtenissen.’ “We kijken ook naar bestaande procedures, hoe kunnen we verontrustend gedrag signaleren”, zegt Frens. “Waar we al langer mee bezig waren, is kijken naar nationale wetgeving over het wegsturen van studenten die niet geschikt zijn als arts. Dat is nu na het behalen van alle punten in het eerste jaar alleen mogelijk als de student een gevaar is voor patiënten. Dat willen we voor zijn. We werken hierin samen met alle medische opleidingen, al heeft het Erasmus MC wel een leidende rol.”

  2. De wanen van Fouad
    Ik schrijf nu nagenoeg een jaar over de wederwaardigheden van Fouad L., waarbij ik mede gebruik maak van zijn ‘self-report’ op het discussieplatform 4Chan (5/6 augustus 2023). Maar ik merk dat ik daarbij tegen een muur van ongeloof aanloop. Zijn ‘self-report’ wordt afgedaan als een verzameling van wanen: “Wat hij zou hebben meegemaakt, hoe andere mensen hem zouden hebben bejegend, dat kán gewoon niet, zo slecht kan de medemens niet zijn, en al helemaal niet waar het gaat om verantwoordelijke professionals.”
    Ik lees dan met dankbaarheid en vertedering de openhartige bekentenissen van de universitaire docent Bob van Vliet (Delta 3/10/2024, 2/6/2022): over de ongelofelijke beweringen van twee studenten, die hij niet op hun woord meende te kunnen vertrouwen, maar die achteraf toch de waarheid bleken te hebben gesproken.

  3. Op het discussieforum FOK! (5/8/2024) een korte discussie over geneeskunde studeren als je autistisch bent. Idem op het discussieforum Reddit (31/7/2024 en 15/3/2024). En twee artsen over hun eigen autisme (Medisch Contact 5/1/2017).