Gemengde school: geslacht, etniciteit en religie

/

Een Brusselse katholieke middelbare school, l’Institut des Ursulines, verbiedt met ingang van volgend schooljaar het dragen van een hoofddoek (Le Soir 21/5/2008). Het probleem is dat het huidige, ruimhartige kledingbeleid van de school een aan­zuigende werking op moslimleerlingen heeft. Inmiddels is 85% van de leerlingen van Noord-Afrikaanse origine (De Morgen 21/5/2008) en draagt bijna de helft van de vrouwelijke leerlingen een hoofddoek. Op de meeste Brusselse scholen is het dragen van een hoofddoek verboden en ten gevolge daarvan kwamen moslimleerlingen in groten getale op deze school af. Dat werd de school te gek.
Lees verder … (PDF)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

2 reacties op “Gemengde school: geslacht, etniciteit en religie”

  1. Maar hoe zit het nu precies met die hoofddoeken in het Belgische onderwijs? In Brussel mogen scholen blijkbaar hun eigen kledingbeleid bepalen. Dat zelfde geldt voor Vlaanderen, zo heb ik inmiddels begrepen van de Antwerpse publicist Manu Claeys. Op zijn website plaatste hij drie essays: De dresscode van de lekenstaat (2004), Uitingen van onderworpenheid (2004) en Hoofddoek verbieden even onredelijk als verplichten (2007). Ook schreef hij een artikel over het hoofddoekverbod voor Antwerpse gemeenteambtenaren (2007).

  2. Marcouch over segregatie en desegregatie…

    ‘Uitgangspunt moet zijn dat een moslimjongere in het openbaar onderwijs terecht kan zonder zijn religie te verloochenen. Islamitische scholen zijn eigenlijk ontstaan uit nood, omdat op openbare scholen geen ruimte was voor religie en moslims zich…