General Teaching Council: exit (II)

/

De General Teaching Council for England (GTCE) bestaat nu elf jaar, maar het ziet er naar uit dat hij z’n langste tijd gehad heeft. De regering van conservatieven en liberaal-democraten heeft haar Education Bill door het Lagerhuis geloodst en in het Hogerhuis ontmoet zij evenmin veel weerstand. Men wil de zelfstandige bestuurs­organen en de ‘bijbehorende bureaucratische rompslomp’ wegsnijden en de overheids­macht bij het Ministerie van Onderwijs concentreren. Daarmee zal ook de professionele zelfregulering van de leraren verdwijnen, die in het beroepsregister, de gedragscode en het tuchtrecht van de GTCE gestalte heeft gekregen. De zelf­regulerende Teaching Councils van de rijksdelen Noord-Ierland, Schotland en Wales blijven overigens ongemoeid.
De Daily Telegraph (14/7/2011) bericht dat het Ministerie inmiddels een korte lijst met Teachers’ Standards aanvaard heeft waaraan Engelse leraren met ingang van 1 september 2012 moeten voldoen.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

Eén reactie op “General Teaching Council: exit (II)”

  1. Ik weet niet welke rol gespeeld is door de (onderwijs-)vakbonden, als vertegenwoordigers van de werknemers in het onderwijs, bij het opheffen van de GTCE. In elk geval is het duidelijk dat hun positie versterkt wordt, nu zij weer de enigen zijn die namens de beroepsgroep kunnen spreken. In Nederland is dat anders opgelost. In het bestuur van de Onderwijscoöperatie (opvolger van de SBL) zijn de drie bonden in de meerderheid, naast de twee vertegenwoordigers van de professionele beroepsorganisaties.