Gij zult uw school niet schaden

/

Zonwuka was verontwaardigd (Scholierenforum 18/6/2013). Zij zit in de vijfde klas VWO en de toetsweek was begonnen. De afdelingsleider had elke ochtend twee verplichte ophokuren ingeroosterd omdat de school anders niet aan de urennorm van het ministerie weet te voldoen. Wie niet komt opdagen, mag niet aan de toets deelnemen en krijgt auto­matisch een één, zo kondigde hij aan. Kan dat zomaar, vroeg Zonwuka. En uit machteloze woede zette zij de school met naam en toenaam op het forum te kijk.
Het is puur toeval, maar ICT-jurist Arnoud Engelfriet stelde vorige week een vraag aan de orde die rechtstreeks bij deze casus aansluit (Ius Mentis 21/6/2013): kan een school verbieden dat leerlingen sociale media gebruiken om zich over haar beleid te beklagen? Volgens Engelfriet gaat de leerling vrijuit, mits de uitlatingen niet nodeloos grievend zijn.
Het lijkt erop dat de Hogeschool Avans daar anders over denkt (Punt 19/6/2013, 21/6/2013). Medewerkers en studenten zijn de ambassadeurs van de hogeschool. Zij moeten interne discussies intern houden en zich op sociale media onthouden van uitlatingen waardoor de hogeschool geschaad zou kunnen worden. Dat staat in het definitieve concept van het Protocol Voorzieningen en Huisregels (versie 8, bijlage 2, 20/6/2013). Het rare is dat niet alleen de werknemers, maar ook de studenten van Avans aan deze spelregel gebonden zijn. Gelukkig heeft Avans een onafhankelijk hogeschoolblad waarin strijdpunten publiekelijk kunnen worden aangesneden. Voor Zonwuka was publiciteit via het Scholierenforum de enige manier om de afdelingsleider lik op stuk te geven en diens machtsmisbruik aan de kaak te stellen.

Reageren? Door een technische storing kun je alleen per e-mail op dit blogbericht reageren (zie Colofon). Wat de regelgeving omtrent de ophokcasus betreft: zie Beoordelingskader Onderwijstijd 2012/2013.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.