Gratis schoollunch in Engeland

/

Een (bij voorkeur warme) lunch voor alle schoolkinderen van vijf tot zeven jaar. Deze verkiezingsbelofte van de Engelse liberaal-democraten is met ingang van 1 september ingelost. Maar er treden nogal wat problemen op. De schoolkeukens en kantines hebben niet genoeg capaciteit om alle magen te vullen en het is nog maar de vraag of dit initiatief toekomstbestendig is, gezien de krapte van de overheids- en schoolbudgets.
Tot nu toe hadden alleen kinderen van minvermogende ouders in de leeftijd van 5 tot 16 jaar recht op een gratis schoollunch. Circa 18% van alle leerlingen krijgt zodoende een lunch cadeau. De LibDems voeren echter aan dat een aanmerkelijk percentage van de gerechtigden zich niet aanmeldt, dat vele leerlingen met een lege maag op school zitten, en dat een gezonde lunch (zijnde een basisvoorwaarde voor schoolsucces) een hoeksteen van Gelijke Kansen is.
In een internationaal overzicht van Children’s Food Trust (2008) valt te lezen dat Finland en Zweden voorlopers zijn: aan alle leerlingen wordt een gratis schoollunch verschaft.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.