Van volwassen hoofdarbeiders wordt niet verlangd dat ze elke ochtend om 5 uur uit de veren komen om klokslag 7 uur fris en vrolijk aan het werk te gaan. Dat past niet in hun bioritme: pas vanaf acht uur zijn zij tegen gedegen hoofdarbeid opgewassen. Maar volgens moderne neurowetenschappers hebben teenagers nóg meer hersteltijd nodig voordat ze tot optimale hoofdarbeid in staat zijn: door hun ingebouwde biologische klok komen ze pas tegen middernacht tot rust en eigenlijk zijn ze pas tegen tien uur ’s ochtends gereed om gedegen schoolarbeid te verrichten.
In Engeland is het project Teensleep gestart om gewijzigde schooltijden te beproeven: halen 14- tot 16-jarigen betere examencijfers met een rooster van tien tot vier, vergeleken met middelbare scholieren die tussen acht en negen met hun eerste les beginnen? Ook gaat men in het project Fit to Study de Lichamelijke Oefening op school intensiveren: halen middelbare scholieren in de leeftijdsklasse van 12 tot 13 jaar betere cijfers als ze zich wekelijks netto 120 minuten in het zweet gymmen (gedurende drie lesuren van elk veertig minuten time-on-task)?
De uitkomsten van het project Teensleep komen in 2018 beschikbaar. Ze zijn niet alleen interessant voor middelbare scholen, maar ook voor het Haagse Ministerie van Infrastructuur. In het kader van het beleidsprogramma Beter Benutten tracht men namelijk de verkeers- en vervoersstromen in de spits te reduceren.
Bronnen: New research to investigate if neuroscience can improve teaching and learning in schools (9/10/2014); BBC News 9/10/2014.
Ook in de Verenigde Staten staat het onderwerp volop in de belangstelling. Eind augustus bracht de American Academy of Pediatrics een Policy Statement uit met de aanbeveling dat middelbare scholen beslist niet vóór halfnegen ’s ochtends moeten starten. Vele scholen beginnen tussen zeven en acht uur, hetgeen tot chronisch slaapgebrek leidt.
Staatssecretaris Van Rijn beantwoordt Kamervragen over het vóórkomen en voorkómen van burn-out bij teenagers (13/10/2014). Waarom blijft chronisch slaapgebrek ongenoemd?
Voorafgaand aan de projecten heeft Paul Howard-Jones een systematische literatuurstudie verricht over Neuroscience and Education (januari 2014).
Een persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen (22/12/2014).
UPDATE: En een nieuwsbericht van Trouw (24/12/2014).