Het testament van dr. Benno Bonke

/

Na veertig jaar trouwe dienst nam dr. Benno Bonke in 2015 afscheid van het Erasmus MC. Hij was opgeklommen tot universitair hoofddocent Medische Psychologie bij de Rotterdamse faculteit Geneeskunde. Hij was vele jaren voorzitter van de facultaire examencommissie. En in 2010 had hij het interlokale Protocol Iudicium Abeundi opgesteld.
Zette hij in 2015 definitief een punt achter zijn onderwijscarrière? Nee, twee jaar later schreef hij nog, samen met een oud-collega, een soort testament in het artsentijdschrift Medisch Contact. Het ging over een student die hij Simone noemde en die een diagnose in het autistisch spectrum had. In casu Asperger: hoogbegaafd doch autistisch. Het artikel werd in 2023 herdrukt door de redactie van Medisch Contact, vier dagen na het moorddrama van de Rotterdamse student Fouad L., die naar eigen zeggen van 1/9/2013 tot 1/9/2023 Geneeskunde studeerde en die de diagnose Asperger aan de broek kreeg nadat hij in aanvaring was gekomen met dr. Benno Bonke, hoofd van het bachelorpracticum Klinische Vaardigheden. Het is dus zeer waarschijnlijk dat Simone in werkelijkheid Fouad heette.
Om het testament van dr. Bonke te begrijpen is wel wat achtergrondinformatie nodig. De medische faculteiten in Nederland zijn jaloers op hun Britse collega’s. In het Verenigd Koninkrijk mogen geneeskundestudenten uit de opleiding worden verwijderd als ze beroepsongeschikt (unfit to practise) zijn, en de daartoe benodigde toetsing start al in de toelatingsprocedure. Maar binnen het Nederlandse hoger onderwijs mogen ze alleen worden verwijderd als ze zich onprofessioneel gedragen in het kader van de opleiding. De geneeskundefaculteiten voeren een lobby om daarin verandering te brengen en onder aanvoering van de Rotterdamse faculteit zoeken ze daarbij de randen op van wat wettelijk is toegestaan. De bedoeling van dr. Bonke is een lijn uit te zetten voor de ontwikkeling van de Nederlandse opleidingen Geneeskunde, in de richting van het Britse model.
Ik begin (in de paragrafen 1, 2 en 3) met een parafrase van het testament, en dan komt (in §4) mijn commentaar op het testament. In een volgend blogbericht wordt onderzocht in hoeverre de Rotterdamse faculteit daadwerkelijk invulling heeft gegeven aan de lijn die in het testament is uitgezet.
Lees verder … (PDF)

Wil je reageren op dit blogbericht? Schrijf dan een reactie op je eigen site en stuur een trackback naar https://onderwijsethiek.nl/onderwijs/het-testament-van-dr-benno-bonke/trackback/ of stuur je reactie per e-mail en vermeld daarbij de permalink van ons bericht (HTML-codes zijn toegestaan).