Homoseksuelen (m/v) op christelijke scholen

/

Naar aanleiding van de OCW-nota Gewoon Homo Zijn (eind 2007), bracht de Ver­eniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs (VGS) in juni haar Visienota (Homo)sek­sualiteit uit. Leraren mogen wel homo zijn maar niet homo doen, is de boodschap. Bij hun aanstelling moeten ze beloven dat ze de reformatorische beginselen zullen ‘voor­leven’. Als ze zich in hun privéleven niet daaraan houden, dan moeten ze hun dienst­verband beëindigen. Voor leerlingen geldt een iets milder regiem: ze moeten worden aangesproken als ze op school voor hun homoseksuele gedrag uitkomen; en als dat niet helpt, kunnen maatregelen volgen.
De VGS stelt overigens uitdrukkelijk dat vóór- of buitenhuwelijkse heteroseksuele contacten volgens de reformatorische beginselen niet minder zondig zijn dan homo­seksuele contacten. In de visienota wordt echter niet de consequentie getrokken dat ook een ongehuwde heteroseksuele relatie een reden voor beëindiging van het dienst­verband van een leraar zou moeten zijn. Evenmin verbindt de visienota gevolgen aan de bijbelse onverbrekelijkheid van de heteroseksuele huwelijksband: in hoe­verre kan echtscheiden en hertrouwen voor reformatorische leraren door de beugel?
Het ministerie van Onderwijs kwam gisteren met een kritische beleidsreactie. Maar het blijft een duivels dilemma, dat inherent is aan het Nederlandse verzuilde school­systeem. Is de Vegetarische School verplicht bij haar leerlingen begrip en respect voor vleeseters te kweken? En mogen leraren en leerlingen uit de Vegetarische School­gemeenschap worden verwijderd als ze dagelijks ostentatief een frikadelletje weg­happen?

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

3 reacties op “Homoseksuelen (m/v) op christelijke scholen”

  1. […] maar ook over emancipatie. Als minister van Emancipatie heeft hij kritisch gereageerd op de Visienota Homoseksualiteit van de Vereniging voor Gereformeerd Schoolonderwijs. Maar als minister van Onderwijs kijkt hij de […]

  2. Het Nederlands Dagblad publiceerde vandaag een ingezonden brief van twee bestuursleden van het CDJA (de jongerenorganisatie van het CDA): CDA moet vrijheid van onderwijs nú redden. Ze vinden dat het tot de onderwijsvrijheid behoort dat sommige bijzondere scholen uit hoofde van hun christelijke of islamitische grondslag geen praktizerende homoseksuelen als docent aanstellen.

  3. Mogen christelijke c.q. reformatorische scholen homoseksuele leraren weren? Het Kabinet komt er niet uit en gaat advies vragen aan de Raad van State, bericht het Reformatorisch Dagblad (5/12/2008). Genoemd dagblad houdt een informatief dossier bij over homoseksualiteit in christelijke c.q. reformatorische kring.