Kluisjescontrole

/

Ik was veertien, een fokkemaat nog. We waren de Westerschelde opgezeild en lagen aan de kaai in Antwerpen. Zes meter tijverschil. De zon scheen uitbundig en ik liep op de verlaten weg naar de stad, langs de omhekte haventerreinen. Kwam me een politieauto achterop en moest ik mijn paspoort laten zien. Had ik natuurlijk niet bij me. Een unheimische ervaring.
Ik heb inmiddels grijze haren en woon in de binnenstad, dichtbij een uitgaansgebied. De Gemeente kan wijken aanwijzen waar de politie preventief mag fouilleren, bij­voorbeeld in het stadscentrum. In Rotterdam zijn (in het kalenderjaar 2008) 21.812 mensen preventief gefouilleerd. Dat zou mijn kleinkinderen dus kunnen overkomen tijdens een avondje stappen, of mijzelf als ik even een brief ga posten. Nogal con­fronterend lijkt me dat, speciaal als je iets donkerder van huidskleur bent, want die pikken ze er graag uit.
Maar mijn lelieblanke kleinkinderen kunnen in elk geval een jaarlijkse kluisjes­controle op school verwachten. Een politionele taskforce, vergezeld van honden, opent onaangekondigd alle kluisjes om wapens, drugs en andere criminele waar op te sporen. Van scholen wordt verwacht dat ze een vertrouwensrelatie met hun leerlingen opbouwen en hun privacy respecteren. Doch een Veilige School neemt dat niet zo nauw.
Tag: Veilige school (1, 2)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.