Koopkrachtplaatjes voor studenten

/

Hoeveel gaan hogeronderwijsstudenten erop achteruit door de bezuinigingsmaatregelen van de kabinetten Rutte I en Rutte II? De regering vond het tot nog toe niet de moeite waard om daar een koopkrachtplaatje van te maken. Petra Vissers (Hoger Onderwijs Persbureau) heeft er wel twee artikelen aan gewijd, maar daar word je toch niet veel wijzer van (TUDelta 7/11/2012, 15/11/2012). Om iets over de koopkracht anno 2012 te zeggen, moet je vooronderstellingen maken over het totale studenten­inkomen, inclusief de gebruikswaarde van het studentenreisproduct. En om het koopkrachtverlies in 2017 ten opzichte van 2012 te berekenen, moet je de effecten van ├ílle overheidsmaatregelen in de beschouwing betrekken. Bovendien moet je naar mijn gevoel een virtuele post Rentelasten opvoeren omdat studenten meer zullen moeten gaan lenen om hun lasten­verhogingen te compenseren. Ik weet niet zoveel van geldzaken, maar hieronder heb ik twee tabelletjes gemaakt, die volgens mij zouden moeten ingevuld om het koopkrachtverlies van uitwonende en thuiswonende studenten te berekenen. Ik geef ze graag voor beter.
Lees verder … (PDF)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

2 reacties op “Koopkrachtplaatjes voor studenten”

  1. Het Hoger Onderwijs Persbureau maakte zich aan grove desinformatie schuldig (TUDelta 15/11/2012). Bericht wordt dat de gemiddelde universitaire student jaarlijks 4.750 vrijreiskilometers verbruikt en dat 30% daarvan niets met de studie te maken heeft (waardoor dus slechts 3.325 reiskilometers studiegerelateerd zouden zijn). In werkelijkheid rapporteerde de minister (14/11/2012, antwoord 247) dat het om 4.750 forenskilometers gaat en dat deze circa 60% van het totale aantal verbruikte vrijreiskilometers uitmaken (waardoor het totale aantal vrijreiskilometers dus op circa 7.900 komt!).
    UPDATE: Tim Ficheroux (Erasmus Magazine 29/11/2012) wijdt een groter artikel aan de OV-jaarkaart.

  2. DUB (21/11/2012) bericht over de gevolgen van de afschaffing van de OV-kaart voor geneeskundestudenten. Zij volgen in hun driejarige masteropleiding co-schappen, meestal bij geaffilieerde ziekenhuizen ver buiten de eigen studiestad.