Longreads: story of a highschool teacher

/

Ik heb mijn leven lang de NRC gelezen, totdat de tijd kwam dat de krantenbezorger ons, als laatste abonnee van zijn fietsroute, allerlei dagbladen in de maag splitste: al te vaak een andere krant dan de NRC. Bovendien was ik er een beetje op uitgekeken dat de toenmalige redactie nogal heftig op ambtenaren afgaf. Tegenwoordig krijg ik hem als afdanker van een buurvrouw en, eerlijk is eerlijk, het is de beste krant van Nederland.
Een allerliefst toppertje op de NRC-website is de rubriek Longreads. Het is een tweetrapsraket. Een vaderlandse journalist treft ergens in een verborgen hoekje van het internet een prachtig artikel aan, biedt een indicatieve samenvatting en geeft vervolgens de hyperlink zodat je het artikel zelf kunt lezen. Dit keer was het freelance journalist Carlijn Vis die een mind-blowing verhaal van een Amerikaanse highschool docent aandroeg (15/4/2015).
Maar ik vraag me af hoe lang ik nog van de Longreads zal kunnen blijven genieten. Het vrije verkeer van hyperlinks wordt hoe langer hoe meer geblokkeerd door de inlog- en betaalmuren waarmee nieuws- en opiniemedia (waaronder de NRC) hun websites omringen. Als edublogger geef ik commentaar op dagelijkse onderwijsnieuws in binnen- en buitenland en reageer ik op de commentaren van anderen. Niet alleen word ik door die muren steeds meer belemmerd in brede nieuwsgaring, maar ook word ik gefrustreerd in mijn streven de eigen blogberichten van toegankelijke hyperlinks te voorzien opdat de lezer zelf van mijn bronnen kennis kan nemen. Door de oprukkende inlog- en betaalmuren worden bloggers belemmerd in het vervullen van hun maatschappelijke opdracht bij te dragen aan de vrije uitwisseling van nieuwsfeiten en commentaren. Die muren doen afbreuk aan de kwaliteit van het maatschappelijke debat.

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.