Ontslag wegens relatie met leerling

CAMPUS TV: Een economieleraar (29 jaar) is ontslagen wegens zijn relatie met een minderjarige vrouw (17 jaar), een leerling van zijn school.
CAMPUS TV: De aanleiding tot het ontslag was een klacht van haar ouders, nadat was gebleken dat zij tijdens of na die relatie zwanger was geraakt.
TELEGRAAF: Volgens de betrokken leraar kan zijn intieme omgang met de leerling geen gegronde reden voor ontslag zijn, aangezien die relatie zich buiten het school­seizoen afspeelde: hij mag toch zelf beslissen wat hij in zijn vrije tijd doet?
ALGEMEEN DAGBLAD: De leraar is ontslagen omdat hij een intieme relatie met een 17-jarige leerling had, maar hij ontkent dat hij een seksuele relatie met haar heeft gehad.
PAROOL: Volgens de leraar treft hem geen blaam omdat de relatie met de leerling (die inmiddels in de zesde klas zit) buiten schooltijd is ontstaan.
ALGEMEEN DAGBLAD: De leraar heeft volgens de school misbruik van zijn gezag gemaakt [en als ik het AD-bericht goed begrijp heeft de school op grond daarvan ook aangifte bij de politie gedaan].
Lees verder … (PDF)

5 reacties op “Ontslag wegens relatie met leerling”

  1. In een vervolgartikel (16/11/2009) laat De Telegraaf de voorzitter van CNV-Onderwijs aan het woord. Wat opvalt is dat hij een strafrechtelijk referentiekader kiest (maak geen misbruik van een afhankelijkheidsrelatie) en voorbijgaat aan het referentiekader van de beroepsethiek (vermijd buitenprofessionele relaties die de professionele relatie kunnen verstoren). Die strafrechtelijke focus brengt hem in verlegenheid als het gaat om niet-seksuele buitenprofessionele relaties.
    Verder kent hij een centrale plaats toe aan de justitiële Verklaring omtrent het Gedrag, terwijl zo’n verklaring in het secundair en tertiair onderwijs niet wettelijk verplicht is.

  2. Maar hoe erg vinden we het als de ‘dader’ een lerares en het ‘slachtoffer’ een mannelijke leerling is? Die vraag wordt bediscussieerd in de Huffington Post (26/6/2015).