Pabo stelt zich achter allochtone leerlingen

/

De pabo-opleidingen van de Saxion Hogeschool hebben deze week een mail gestuurd naar hun studenten en stagescholen. De opleiders reageren op de stelling, woensdagavond gepousseerd op een openbare verkiezingsbijeenkomst van de PVV, dat het aantal Marokkaanse Nederlanders omlaag moet. Zij verklaren dat deze stelling in strijd is met de waarden waar zij voor staan en roepen hun studenten op, deze discriminerende uitlatingen in de klas te bespreken om allochtone leerlingen een hart onder de riem te steken. Dit moedige initiatief vormt een verre echo van de actie van de Leidse hoogleraar Cleveringa anno 1940. De pabo-opleidingen geven het advies in de klas een ‘objectieve’ benadering te kiezen (dus zonder partijpolitieke inkleuring), bijvoorbeeld aan de hand van de berichtgeving van het NOS-Jeugdjournaal (20/3/2014a, 20/3/2014b).

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

2 reacties op “Pabo stelt zich achter allochtone leerlingen”

  1. Maja Mischke (22/3/2014) vertelt hoe zij in haar middelbareschoolklassen ermee is omgegaan. Hart van Nederland (23/3/2014) brengt een sfeerbeeld. En Omroep Brabant (24/3/2014) bericht over een dramatisch leermoment voor de staf van een Tilburgse basisschool.

  2. Vele media, waaronder Trouw (23/3/2014) hebben een ANP-bericht over PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch en docente Fati Bekkaddour gecoverd. Zij roepen docenten op, in de klas gesprekken te voeren over het bestaansrecht van Marokkaans-Nederlandse kinderen in Nederland. Zij bieden aan, initiatieven in de richting te begeleiden.
    UPDATE I: Trouw (25/3/2014) komt met een vervolgartikel.
    UPDATE II: Oud-Tweedekamerlid Tofik Dibi (Republiek Allochtonië 19/12/2014) juicht het toe dat de PVV-leider vanwege diens uitlatingen gerechtelijk vervolgd wordt, teneinde Marokkaans-Nederlandse kinderen een hart onder de riem te steken.