Pedofiel eist studieplek

Mag een heteroseksuele man vrouwenarts worden? Ja, zolang hij zich niet aan vrouwen of meisjes vergrijpt. Mag een homoseksuele man gymnastiekleraar worden? Ja, zolang hij mannen of jongens niet aanrandt. Mag een pedofiele man leraar op een basisschool worden? Dat hangt ervan af. Het punt is namelijk dat pedoseksueel gedrag strafbaar is. Met een pedoseksueel strafblad krijgt hij waarschijnlijk geen justitiële Verklaring omtrent het Gedrag (VOG) voor banen en stages in het basis­onderwijs.
Lees verder … (PDF)

7 reacties op “Pedofiel eist studieplek”

  1. In afwachting van het wetsontwerp schrijven Anke Langelaan & Peter Honings vandaag een achtergrondartikel in het Algemeen Dagblad (26/2/2008): ‘Universiteit op slot voor student na wangedrag’. Ook Norbert de Jonge wordt opgevoerd, die niet tot de Universiteit Leiden wordt toegelaten, terwijl hij geen wangedrag heeft gepleegd. Hoogleraar Onderwijsrecht Paul Zoontjes (UvT) vindt Plasterks voornemen niet zo gek, want volgens hem heeft een onderwijsinstelling ‘ook een verantwoordelijkheid om goede mensen af te leveren’. Maar hij stelt als eis dat de beslissing om een student niet of niet meer in te schrijven door de rechter getoetst wordt. Advocaat Willem Lindeboom, gespecialiseerd in onderwijsrecht, voorspelt dat de rechter in geen geval accoord zal gaan met een beslssing een student niet toe te laten op grond van diens gedachtengoed. Uit het artikel wordt niet helemaal duidelijk waarover de beide juristen het hebben: heenzending van een student na geconstateerd onprofessioneel handelen tijdens de beroepsopleiding óf niet-toelating van een aspirant-student op grond van het risico dat deze tijdens/na de beroepsopleiding onprofessioneel zal handelen?
    Ondergetekende wordt in het artikel als onderwijsethicus opgevoerd. Dat is teveel eer. Ik ben een socioloog die beroepsmatig de onderwijskunde gepraktizeerd heeft, en die na zijn pensionering een boekje over onderwijsethiek heeft geschreven.