Het is tegenwoordig schering en inslag in de journalistiek. Als een leraar bij de uitoefening van zijn beroep een schrammetje oploopt, wordt dat als groot nieuws gebracht. Maar wat was er eigenlijk aan de hand? Daarin zijn verslaggevers totaal niet geïnteresseerd. Hun enige boodschap is dat het gezag van degenen die boven ons gesteld zijn, geëerbiedigd moet worden.
Omroep Gelderland (27/3/2014): Een leerling op een school in Borculo heeft een leraar geschopt en bedreigd. De school heeft aangifte tegen hem gedaan. De jongen is niet aangehouden. Hij heeft bekend en volgens de politie moet hij binnenkort voor de rechter verschijnen. Het is niet bekend wat de aanleiding was voor het incident.
Getuige à décharge I: Jullie weten niet wat zo’n jongen allemaal is aangedaan. Hij is een lieve, zorgzame jongen. Ik weet dat slaan of schoppen geen nut heeft, maar soms kun je beter een schop krijgen dan je hele schooltijd gekleineerd te worden. Daar doet de school ook niks aan. Die jongen heeft lieve ouders en komt zeker niet uit een achterstandsbuurt. Het is een jongen met heel veel respect. Jullie weten niet hoe deze jongen zelf is bedreigd en gekleineerd. Ik weet: slaan doe je niet, maar geestelijke kwelling doet méér pijn en daar is geen pleister voor.
Getuige à décharge II: Deze jongen had een goede reden. Natuurlijk is het niet goed, maar ik zou precies hetzelfde gedaan hebben. Mensen moeten voor zichzelf opkomen, en dat zouden méér mensen moeten doen. Precies wat hij gedaan heeft. Hij is echt geen ‘schorem’. Nee, hij is in verleden en heden zo vaak gebruikt, geslagen, bedrogen… Hij komt gewoon op het punt dat hij het zat is. Ik heb hem [na het incident] gesproken en hij zei me: “Ik heb nergens spijt van. Als ik het over mocht doen, deed ik precies hetzelfde. En ook in de rechtszaal, wat ik ook voor straf krijg, ik accepteer het! Maar spijt zal ik nooit hebben, ik weet wat ik deed en dat zou ik zo nóg een keer doen.” En ik geef hem gelijk.
2 reacties op “Pestgeschiedenis loopt uit de hand”
schreef:
Wat was er eigenlijk aan de hand? De Omroep Gelderland laat haar lezers daarover in het ongewisse. Maar uit het beeld dat de getuigen I en II schetsen, krijgen we de indruk dat de jongen langdurig gepest is door klas- of schoolgenoten, dat de school dat werkeloos heeft laten gebeuren en dat hij uiteindelijk het recht in eigen hand heeft genomen om zijn kwelduivels te stoppen. De leraar trachtte in het jeugdig handgemeen te interveniëren en liep daarbij een schop en een dreigement van de jongen op.
schreef:
De Gelderlander (4/4/2014) doet verslag van een andere pestgeschiedenis. Het slachtoffer slikt zijn woede in, loopt met zelfmoordplannen rond en wijkt uiteindelijk naar een andere school uit. De vraag is: heeft die jongen in Borculo niet een betere keuze gemaakt door zijn woede op de daders te richten en daarmee een strafblad te riskeren?