Sportieve voetbaljeugd (II)

/

In een vorig blogbericht filosofeerde ik over maatregelen om de sportiviteit in het amateurvoetbal te bevorderen, zowel in als om het voetbalveld. De aanleiding was uiteraard de dodelijke mishandeling van een grensrechter bij een wedstrijd tussen twee jeugdelftallen in de leeftijd van vijftien of zestien jaar. De TV-rubriek Nieuwsuur (22/12/2012) heeft een loffelijke poging gedaan het incident te reconstrueren. Zo’n concrete evaluatie kan ertoe bijdragen toekomstige incidenten te beteugelen. Sommigen zullen daartegen echter bedenkingen hebben, omdat daarmee ook het handelen van het dodelijke slachtoffer ter discussie kan komen te staan. Van de doden niets dan goeds. Maar ik denk dat echte voetballiefhebbers daar wel overheen kunnen stappen: van incidenten moet je leren! Ik heb zelf nooit gevoetbald, maar hieronder geef ik chrono­logisch weer wat ik uit de journalistieke reportage heb opgemaakt.
Bijlage: Hoe een hilarische uitglijer escaleren kon (PDF)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

9 reacties op “Sportieve voetbaljeugd (II)”

  1. Nog een afterthought: Zijn de B3-spelers door de hilarische uitglijer van de grensrechter uit hun concentratie geraakt en hadden de B1-spelers ten gevolge daarvan de mogelijkheid om te scoren? Zo ja, heeft dit verontwaardiging bij de B3-spelers (en eventueel ook bij ‘hun’ grensrechter) gewekt? En in hoeverre heeft dit bijgedragen aan de incidenten II, III en IV?

  2. Waarom houdt het Almeerse incident me nu al een paar weken bezig, terwijl mijn weblog over onderwijs en onderwijsethiek gaat? Dat komt omdat ook de school waar twee verdachten op zitten, zich laat roeren. Op 6/12/2012 schreef ik een blogbericht over de wijze waarop de school op het incident gereageerd heeft. Vandaar.

  3. De TV-rubriek Nieuwsuur (9/1/2013) heeft de advocaat van een van de verdachten geïnterviewd. Hij wijst op mogelijke verzachtende omstandigheden uit het dossier en bepleit een reconstructie ter plekke.

  4. In NRC-Handelsblad (12/1/2013 p.8) vertelt clubcoach Igor van Gelderen een minder objectief getuigenverhaal (of leggen de correspondenten Yasmina Aboutaleb en Bas Blokker hem een minder objectief verhaal in de mond) dan zijn oorspronkelijke verhaal, dat in de TV-uitzending van Nieuwsuur (22/12/2012) gepubliceerd werd.

  5. […] over Medepleging in het strafrecht (VK 22/6/2013). De aanleiding is het recente vonnis in de zgn. Grensrechterzaak. De individuele schuld aan het overlijden van de grensrechter kan niet bewezen worden. Toch zijn de […]

  6. […] gekregen om haar achterstand in te lopen? En hoe is het met de zestienjarige Yassin, die sinds het grensrechterincident nu al negen maanden achter de tralies zit? Hebben de penitentiaire autoriteiten ervoor gezorgd dat […]

  7. Wat er precies gebeurd is tijdens en na de fatale wedstrijd zal altijd wel onduidelijk blijven (NRC 29/5/2013). Maar zes van de zeven verdachten zijn op 19/12/2013 in hoger beroep veroordeeld voor doodslag, terwijl de jongste verdachte (Y) is veroordeeld voor openbare geweldpleging (NRC 19/12/2013, NOS 19/12/2013).
    Welke lering heeft de KNVB uit dit fatale incident getrokken? Zou het niet verstandiger zijn, clubs te verbieden een serieuze wedstrijd tussen twee ambitieuze B-elftallen te laten fluiten of vlaggen door vaders van de betrokken (16- à 17-jarige) spelers?

  8. Don Weenink rapporteert over de condities die ‘frenzied attacks’ van jongeren in de hand werken (British Journal of Sociology, 65:3, september 2014, 411-433).

  9. In de documentaire Naziha’s lente van Gülsah Dogan vertelt de moeder van een van de verdachte jongeren haar verhaal. T/m 29/6/2015 te zien op Uitzending Gemist (vanaf 54″).