Strafproces Fouad L: 5e proformazitting

/

Wat is er gebeurd tijdens de tienjarige geneeskundestudie van de hoogbegaafde Rotterdamse student Fouad L., de hoofdverdachte in het drievoudige moorddrama op 28 september 2023? Ik heb daarover enige klaarheid trachten te brengen in de voorgaande 21 blogberichten. En we mogen hopen dat het Openbaar Ministerie daarover ook opening van zaken geeft op de vijfde voorbereidende zitting, die op de agenda staat van aankomende maandag 2 december 2024. We weten inmiddels dat Fouad behept is met een functiebeperking in het autistisch spectrum; dat hij vroeg in het eerste kwartaal van 2023 al zijn studiepunten behaald had; dat de examencommissie desondanks weigerde hem het masterdiploma (het zgn. diploma Basisarts) toe te kennen; en dat deze weigering bij Fouad tot de wanhoop en woede heeft geleid die in het moorddrama uitmondde. Ook weten we dat het om een voorwaardelijke weigering van het diploma ging: de examencommissie meende te mogen verlangen dat Fouad zich eerst aan een psychologisch onderzoek zou onderwerpen om vast te stellen of hij, gezien zijn justitieel verleden (een taakstraf van veertig uur voor dieren­mishande­­ling), geschikt was voor de uitoefening van de geneeskunst.
Naast al die dingen die we weten, worden er in Erasmus Magazine (4/7/2024, 30/9/2024), het webkrantje van de Rotterdamse universiteit, allerlei onverifieerbare beweringen over de verdachte gedaan: dat hij aan een “zwaar autistische stoornis” zou lijden, dat de examencommissie zich in haar weigering “mede” zou hebben laten leiden door de bewering van een wijkagent als zou hij zich prematuur “als arts hebben uitgegeven”, en dat hem het diploma was geweigerd “omdat hij [het] geschiktheidsonderzoek van [de] psycholoog niet doorkwam.” Verder wordt de verdachte door de Rotterdamse journalisten zwartgemaakt met insinuaties over vermeend alcoholgebruik, vermeende dossiervorming op het faculteitsbureau en vermeende schorsingen wegens disfunctioneren (insinuaties zonder behoorlijke bronvermelding en inkadering).
We mogen langzamerhand wel verwachten dat het OM met nadere bevindingen komt over de facultaire handelwijze (jegens Fouad en diens advocaat) rond het geweigerde diploma en over de facultaire bejegening tijdens diens tienjarige geneeskundestudie. Op de tweede voorbereidende zitting kondigde het OM immers aan dat onderzoek zou worden gedaan naar het waarheidsgehalte van Fouads berichten op sociale media en van de klachten die hij geuit heeft over de facultaire bejegening (RTV Rijnmond 11/4/2024). Bovendien is in het ‘Reflectierapport casus Fouad L.’ (juni 2024 p.5) aangekondigd dat de Rotterdamse faculteit Geneeskunde met een eigen rapportage komt over de wijze waarop zij Fouad L. in zijn tienjarige studietijd bejegend heeft. Maar sindsdien hebben we niets meer over beide onderzoekingen vernomen. Pikante vragen zijn bijvoorbeeld: werden c.q. worden studenten met een functiebeperking (zoals Fouad) gediscrimineerd door de faculteit? en hebben zij recht op onvoorwaardelijke toekenning van het masterdiploma zodra ze alle benodigde studiepunten behaald hebben?
Ook zijn we erg benieuwd naar de uitkomsten van het nadere verhoor dat het OM op de vierde voorbereidende zitting heeft aangekondigd naar aanleiding van het rapport van het Pieter Baan Centrum. Daarin is uitgebreid verslag gedaan van de interviews die de gedragsdeskundigen met Fouad gevoerd hebben over (onder meer) zijn tienjarige studieloopbaan.

Wil je reageren op dit blogbericht? Schrijf dan een reactie op je eigen site en stuur een trackback naar https://onderwijsethiek.nl/onderwijs/strafproces-fouad-l-5e-proformazitting/trackback/ of stuur je reactie per e-mail en vermeld daarbij de permalink van ons bericht (HTML-codes zijn toegestaan).