De Duitse studenten gingen deze week de straat op, niet alleen vanwege de invoering van het collegegeld, maar ook tegen de Bama, het Bachelor-Mastersysteem. Der Tagesspiegel (18/6/2009) vertelt waarom.
De Duitse Bama is later van start gegaan dan in Nederland. De universitaire beroepsopleidingen die met een staatsexamen worden afgesloten (zoals Rechten, Geneeskunde en Theologie) werken nog op de oude voet. Slechts één op de drie studenten in het hoger onderwijs ervaart het nieuwe systeem momenteel aan den lijve. De overheid wil een tweefasige cursusduur van maximaal vijf jaar, waarbij de eerste fase in principe als eindopleiding geldt. Er moet dus binnen de bacheloropleiding voldoende ruimte worden gemaakt voor vakken waarmee studenten zich kunnen kwalificeren voor de arbeidsmarkt. De instellingen willen liefst een masteropleiding van twee jaar, waarbij er dus slechts drie jaar voor de bacheloropleiding overblijft. Het bachelorprogramma raakt daardoor overvol. Ook wordt de vakkenkeuze van studenten beperkt. De protesterende studenten zien in de invoering van het Bamasysteem vooral een bezuinigingsoperatie die ten koste van hun vorming gaat en die hun kansen op de arbeidsmarkt aantast. Ook vrezen ze dat het niveau van hun bachelordiploma niet hoog genoeg zal zijn om tot masteropleidingen te worden toegelaten.
Een intrigerend discussiedraadje op de BON-site. Bram Roth (19/6/2009): Waarom moest ook uitgerekend het slechtste aller systemen, het Angelsaksische, overal verplicht worden ingevoerd? Jack2 (16/7/2009): The Anglo-saxon system isn’t necessarily bad. It’s just that the worst elements of it have been implemented in other countries. Kom op, Jack2, leg eens uit!