Veilige publieke taak (II)

/

Een school moet haar werknemers beschermen tegen gewelddadig gedrag van leerlingen. Het valt goed te verdedigen dat zij in voorkomende gevallen aangifte bij de politie doet. Maar moet de politie ook bij verbaal geweld worden ingeschakeld?
Le Monde (25/3/2010) bericht over een vijftienjarige leerling die haar leraar Frans ernstig had beledigd. Over de aard van de belediging is niets bekend (iets van pauvre con misschien?), maar het zou in de vorm van een SMS-bericht zijn gegaan. Blijkbaar beschikte de leerling dus over het privĂ© 06-nummer van de leraar. Ze werd voor een week geschorst. Maar de leraar vond dat niet genoeg: hij deed tevens aangifte bij de politie. Het meisje werd dinsdag op het Bureau verhoord en de verbaliserende agent kondigde aan dat ze er nog wel van zou horen. Een taakstraf? Ze was nooit eerder met de politie in aanraking geweest. Het meisje kon haar emoties niet meer de baas. Ze kwam woensdag met een stuk gordijnroe naar school en ging de leraar te lijf. Hij moest zich in het ziekenhuis laten behandelen, maar gelukkig kon hij diezelfde middag weer naar huis. Het meisje was intussen gearresteerd en werd donderdag aan de kinderrechter voor­geleid. De leraren gingen die dag in staking, maar vandaag, vrijdag, zijn de lessen hervat.
Het is een verhaal dat me pijn doet. Natuurlijk, dat meisje zit hartstikke fout. En die schorsing was vermoedelijk een gerechte straf. Maar was het nou echt nodig om ook nog eens bij de politie aangifte wegens belediging te doen? Is dat in professioneel-pedagogisch opzicht een adequate reactie op een beledigende uitlating van een vijftienjarige leerling?

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.