Waiting for Superman: ijver moet lonen

/

De OSG Hugo de Groot was ooit een zwakke school in Rotterdam-Charlois, maar directeur Eric van ’t Zelfde wil haar omturnen tot de beste mavo/havo/vwo-school van Nederland, althans voor kansarme leerlingen die voldoende talent en ambitie hebben. Onlangs zocht hij opnieuw de publiciteit (AD 30/1/2014): hij stelt ambitieuze leerlingen financiële beloningen in het vooruitzicht. Niet alleen in de vorm van bioscoop- en boekenbonnen, maar ook met een speciale hoofdprijs, namelijk een zesweekse zeiltocht naar de Caraïben.
Mirre Stallen, gedragsonderzoeker aan de Radbouduniversiteit, vindt dat geen goed idee (Trouw 25/2/2014). Het is prima om gewenst gedrag te belonen, maar de geboden incentives mogen geen afbreuk doen aan de intrinsieke motivatie van de leerling. Het risico van financiële prikkels is, aldus Stallen, dat leerlingen niet langer waarde toekennen aan inzet, solidariteit en verantwoordelijkheid maar dat ze leerdoelen pas nastrevenswaard vinden als leerprestaties extrinsieke beloningen kunnen opleveren.
Laten we eens fantaseren over het verdere verloop van de discussie tussen Eric en Mirre.
Lees verder … (PDF)

Alle reactiemogelijkheden zijn voor dit bericht momenteel gesloten.

Eén reactie op “Waiting for Superman: ijver moet lonen”

  1. Mijn gefantaseerde dialoog blijkt niet helemaal uit de lucht gegrepen. De zeiltocht met het tall ship Wylde Swan, die twee leerlingen hadden gewonnen, gaat voorlopig niet door (AD 1/3/2014). Een werkweek met de hele klas is prima, maar zes weken voor twee leerlingen, is volgens OCW in strijd met de Leerplichtwet, ook al gaan er misschien bevoegde leraren mee.
    UPDATE: De Rotterdamse onderwijswethouder is het met OCW eens, maar meent dat de geplande reis deze keer moet doorgaan (AD 3/3/2014). Volgens mij gaat de wethouder daar niet over.